• De Nederlandse website
  • The English website
  • Deutsch Sprache
  • Langue française

Blog overzicht

Even een ruikertje plukken

Geplaatst op 07-05-2017

Soms is het jammer dat mooie, betekenisvolle woorden uit het verleden, in het vergeetboek raken en niet of nauwelijks meer worden gebruikt. 'Ruikertje' is daar een voorbeeld van. Wie gaat er nu nog naar de bloemist om een ruikertje te kopen? We spreken al gauw van een bos bloemen en liever nog van een boeket. En in bepaalde kringen schrijft men dit woord zelfs bij voorkeur in de originele Franse spelling:bouquet. In vroegere tijden was een ruiker een bal van welriekende gom of specerij die dienst deed als reukwerk en gebruikt werd op plaatsen waar vervelende luchtjes hingen, zoals in een klerenkast of in bepaalde vertrekken van het huis. Geleidelijk aan werd het gebruik van het woord beperkt tot een bos bloemen of op zijn Frans: bouquet.Vandaag heb ik een ruikertje in huis gezet van boshyacinten. Daar hoefde ik niet voor naar de bloemist, want op en rond onze kwekerij en minicamping ziet het op dit moment roze, blauw en wit van de boshyacinten. Het is één van die makkelijke voorjaarsbloeiers, die je als bolletje maar één keer hoef te planten. Ze zijn volledig winterhard en zaaien zich geweldig goed uit. Dat noemen we verwilderingsbolletjes. De boshyacint (hyacinthoidus) is door de Romeinen meegenomen naar West-Europa en komt van oorsprong voor in het Middellandse Zeegebied. Hij lijkt op de hyacint en is daar uiteraard ook familie van. Hij heeft echter een veel lossere en meer speelse bloeiwijze. Hij doet het goed op iedere grondsoort, zelfs op onze kale zandgrond, zoals goed te zien is op ons veld. En de bijen vliegen volop op de bloemen. We hebben nu dus een origineel ruikertje in de kamer staan.

Betsy

Storm King in Otterlo?

Geplaatst op 17-11-2016

De televisie staat bij ons niet zo heel veel aan. En zo ja, dan kijk ik nog het liefst naar documentaires op de BBC of Nederland 2. Vanavond zag ik een reportage over het indrukwekkende Beeldenpark Storm King nabij New York. Beeldenpark is misschien niet eens het goede woord. Het is meer een natuurgebied van 500 acres(ongeveer 250 ha) waar kunst en natuur samen het landschap bepalen. Op een verpletterende manier zijn de eigenaren/conservatoren/kunstenaars erin geslaagd gigantische en imposante kunstwerken te laten samenvloeien met de bossen, de heuvels, het water en de luchten. Alleen al de televisiebeelden gaven mij het gevoel dat ik als een heel klein mensje onderdeel ben van de kosmos. Maar toch ook zag ik enige gelijkenis met de beeldentuin van het Kroller-Muller-Museum hier vlakbij. Ook in het KMM is de kunst opgenomen in de natuur. Die herkenning voelde ik ook omdat ik sculpturen en kunstwerken zag van kunstenaars waarvan ook werken in de beeldentuin van het KMM staan. Denk aan de open sculpturen van Barbara Hepworth en de rode staalconstructies van Mark di Suvero. Ik zeg weleens tegen onze gasten dat ze eigenlijk een hele dag moeten uittrekken om goed te kunnen genieten van de kunst en cultuur in het Kroller-Muller Museum. Het Storm King Centre is echter tien keer zo groot. En de kunstwerken zijn ook vele malen groter dan hier. Wat te denken van constructies van 20 meter hoog of een meanderende stenen muur van 800 meter lang. Je hebt aan één dag niet genoeg om alles in je te kunnen opnemen. Dus laten we het er maar op houden dat we een Storm King in-het-klein in Otterlo hebben.Info: http://www.stormking.org

Betsy

'n Vies soepje

Geplaatst op 12-07-2016

Jaap is een vies soepje aan het brouwen. Hij doet er veertien dagen over. Het soepje is bestemd voor de slakken. Niet om ze vet te mesten, maar om ze een zachte dood te bezorgen en daarmee onze planten te redden. Je moet per slot van rekening iets verzinnen om deze glibberige vreetgrage beestjes te bestrijden. Als je op internet rondstruint kom je legio methoden tegen, met wisselend succes. Slakkenkorrels schijnen te werken, maar zijn nu niet bepaald milievriendelijk en ook niet goedkoop. Ouderwets vangen is een al jaren beproefde methode, die heel goed werkt als je tuin niet al te groot is en als je consequent iedere avond in de schemer de ronde doet. Diverse andere methodes, zoals steentjes, cacaodoppen, koffieprut, enz, enz. geven slechts een matig resultaat. Op de kwekerij moeten we veel moeite doen om de slakken uit de hosta's, de phloxen en Bessera elegans te houden. De potten met dahlia's hebben we uit voorzorg op een stuk bestraat terrein gezet. Daar komen de slakken niet. De afstand tussen hun schuilplaatsen in het struikgewas en de dahlia's is te groot. En ze moeten dan een meter of tien over de stenen kruipen en daar hebben ze een hekel aan. Nee, slakken kun je het beste aanpakken met aaltjes. Alleen als je iedere keer weer een hele partij aaltjes moet kopen, dan wordt dan een kostbare methode. Je kunt de aaltjes ook zelf kweken. Dat is eenvoudiger dan menigeen denkt. De meeste slakken dragen al een aantal parasieten, waaronder aaltjes (nematoden) bij zich. Door een aantal slakken bij elkaar in een emmer te doen, een bodempje water erbij en wat groenvoer, vermenigvuldigen die aaltjes zich razendsnel. Na veertien dagen zijn de slakken dood en heb je een hele emmer nematodensoep. Het ziet er niet uit. Het hele handeltje moet je zeven, de gieter bijvullen met water en daarna kun je op een regenachtige dag als de slakken aan de loop zijn de planten besproeien met de soep. De aaltjes zakken tussen de planten door naar de bodem, de slakken lopen erover en worden besmet, waarna ze dood gaan. Dode slakken worden veelal ook opgevreten door andere slakken en omdat de dode slakken vol nematden zitten, worden ook die levende slakken weer besmet. Een soort klinkloop dus. Na zes weken moet je deze methode herhalen. We weten nog niet of het bij ons ook werkt. Maar het is het proberen waard. Voorlopig hebben we een vies soepje in de schuur staan. Info: http://www.velt.be/categorie/slakken.

Betsy

Stralende sterretjes

Geplaatst op 11-06-2016

Ja, die zie ik als ik uit het keukenraam kijk. En niet zo weinig ook. Duizenden sterretjes stralen mij toe. Witte, lichtroze, wit met een roze randje, roze, donkerroze en bijna rode sterren, kleine sterren, grote sterren, sterren met ronde bloemblaadjes, sterren met puntige bloemblaadjes, sterren met een geel oog, sterren met een rood oog. Ik raak er niet op uitgekeken. Morgen is onze zesde open dag 'Dag van de Sterretjes'. Van al die zes keer staan dit jaar de meeste sterretjes ook al in bloei. Voor de liefhebbers zal het morgen dan ook een lust voor het oog zijn. En voor ons een feest om die liefhebbers rond te leiden en uitleg te geven over de vezorging, de groei en de bloei van dit kleine, maar o zo leuke bolgewasje uit Zuid-Afrika. Jaap is nu al een kleine 25 jaar bezig met het kruisen en selecteren in de sterretjes. De laatste 10 jaar kan hij ieder jaar nieuwe, mooie en veelbelovende zaailingen laten zien. Veel van die nieuwe kruisingen gaan de hele wereld over en dat is toch iets waar je best een beetje trots op mag zijn. Tenminste dat vind ik. Dat zul je aan Jaap niet merken. Hij is er vooral heel erg blij mee. Zo als hij ook heel blij was toen een paar weken geleden zijn nieuwe kruising van vorig jaar Fairy Kisses op de RHS Chelsea Flower show stond te stralen. Ja, als ik uit het keukenraam kijk zie ik allemaal stralende sterretjes en ook nog een stralende Jaap. Wat wil een mens nog meer.

Betsy.

Lustoord of vesting

Geplaatst op 01-06-2016

Onze moestuin is veranderd in een vesting, en dat vind ik niet fijn. Een moestuin moet immers een soort lustoord zijn, waarin je lekker rond kunt lopen, terwijl je hier en daar een onkruidje wegplukt. 's Ochtends doe je een rondje om te kijken wat je kunt snijden of plukken om te eten en 's avonds maak je een bedje schoon, zaai je een rijtje worteltjes of zet je een paar nieuwe koolplantjes. Maar niets van dit alles dit jaar. We worden geplaagd door tal van geesten, die dag en nacht onze moestuin aanvallen. Overdag zijn het de duiven, die de groene bessen afrissen. 's Nachts zijn het de konijnen die alle jonge plantjes verorberen en het onkruid laten staan. Ik las dat konijnen een hekel hebben aan prei- en uienplanten. Nou, niet bij ons. "Onze" konijnen doen zich te goed aan uien, sjalotten, bietjes, sla, kool, radijs, afrikaantjes, phlox, erwten, enz., enz. Volgens mij zijn het alleseters geworden. Er zijn nog meer plaaggeesten. Voordat de eerste aardbei een lichtrood blosje had, waren de lijsters al in de buurt. Hap, hap, halve aarbei weg. En nu we begin van de week een flinke hoosbui hebben gehad, in combinatie met temperaturen boven de twintig graden, gaan de slakken in de aanval. Ze zijn dol op de dahlia's die er mooi fris bij stonden. Maar dat is dus verleden zijn. In één nacht zijn ze tot de wortel afgevreten. Het resultaat van al deze tuinellende is dat we de hele dag bezig zijn de geesten te verjagen of buiten de tuin te houden. Allemaal bogen over de bedden met daaroverheen netten en overal stokjes om de netten vast te houden. Je kunt nergens meer fatsoenlijk lopen zonder zelf verstrikt te raken in een net. Onkruid wieden is een ramp, want overal zitten de netten in de weg. Zelfs met het grasmaaien is het nog lastig. In een onbewaakt moment had ik een compleet net in de messen.Jaap stelde zelfs voor om de hele tuin te omheinen met palen en windbreekgaas. Vreselijk toch? Maar ik geef niet op. Vanmiddag heb ik gewoon weer opnieuw gezaaid in de hoop dat mijn adem langer is dan die van de konijnen en de duiven. Misschien maken we dan deze zomer nog mee dat we zorgeloos en met een blij gemoed in de moestuin kunnen wandelen. Weg vesting, leve het lustoord.

Betsy