• De Nederlandse website
  • The English website
  • Deutsch Sprache
  • Langue française

Blog overzicht

Talenten

Geplaatst op 01-10-2015

Het is fijn als je handig bent met naald en draad, maar ik behoor zeker niet tot het gilde van deze nijvere en creatieve personen. Toch moet ik er soms aan geloven en zet ik, met frisse tegenzin, de naaimand op tafel. Zo ook vanavond: Jaap heeft een nieuwe spijkerbroek en die is 5 cm te lang. Als ik daar niet rap de schaar in zet, wordt de broek met omgeslagen pijpen in gebruik genomen en zijn de slijtageplekken al bij de eerste de beste wasbeurt zichtbaar. Dat moet ik zien te voorkomen en dus zit er niets anders op dan aan de slag te gaan. Eigenlijk is het een werkje van niks. Ik weet ook best hoe het moet, want als ik me goed herinner heb ik wel drie cursussen gevolgd om me die kunst eigen te maken. De eerste lessen kreeg ik van Tante Bab, die zo af en toe mijn moeder een handje hielp bij het repareren (verstellen) van tientallen overalls, werkbroeken en overhemden. Meerdere lessen van andere deskundigen volgden. Ik begon er meestal enthousiast aan, maar het beklijfde niet. Op zeker moment woonde Tante Jo bij ons op de boerderij. Dat was een ware held met naald en draad. Vervolgens leerde ik veel van zus Neeltje, die kostuumnaaister is. Ik ken geen tweede persoon die zo perfectionistisch haar beroep uitoefent. Alles klopt aan haar creaties. De kleuren, de patronen, de belijning, de details, de afwerking, de binnenkant. Alles is vakwerk van de bovenste plank: Haute Couteure met twee hoofdletters. En dan is ze ook nog steeds vernieuwend bezig. Ze probeert nieuwe technieken uit, ze verdiept zich in patronen uit Aziatische landen en ze levert maatwerk voor mensen met een afwijkende houding. Ik vind het mooi als je met zoveel ideeën dit vak kunt uitoefenen. Aan mij is het niet besteed. De fijne motoriek is bij mij niet zo goed ontwikkeld en dus ben ik niet geschikt voor dat beroep. Maar daarom niet getreurd. Ik ben goed in andere dingen. Ieder mens beschikt immers over een aantal talenten.

Betsy

Jong geleerd, oud gedaan

Geplaatst op 20-09-2015

Dat vind ik nu echt een gezegde waar we vaker bij moeten stilstaan. Immers zowel in positieve als in negatieve zin bevat deze aloude kreet een heleboel waarheid. Wie op jonge leeftijd geleerd heeft te eten wat de pot schaft, zal op latere leeftijd niet zo gauw kieskeurig gedrag aan tafel vertonen. En wie van jongsaf opgegroeid is met oog voor alles wat er groeit en bloeit, beleeft daar zijn hele verdere leven plezier aan. Het is in Nederland niet zo gebruikelijk de jeugd te laten wennen aan leven en werken in en met de natuur. Dat is jammer. Want juist allerlei simpele activiteiten in een moestuintje, een natuurgebied of een speelterrein leiden tot echte kennis en kunde over de natuur. En het is zo gemakkelijk te realiseren. Als je even om je heen kijkt, liggen de voorbeelden letterlijk op straat. Een schooklas kan de aankleding en het onderhoud van een rotonde adopteren. Een jeugdclub is heel goed in staat om het groen rondom een verzorgingshuis te onderhouden. En waarom kunnen de bloembakken in het centrum niet verzorgd worden door de plaatselijke jeugd? O zeker, er moet goed over nagedacht worden, er is enige hulp en leiding nodig van een volwassenene en het zal vast niet zo simpel zijn als ik nu voorstel, maar het kán. Een voorbeeld is de kasteeltuin in het Gelderse Buren. Daar is een omvangrijk project opgezet om de oude tuin te renoveren en de contouren van de kasteelfundamenten zichtbaar te maken. De plaatselijke schoolkinderen gaan daar tienduizend sneeuwklokjes (geleverd door www.nijssenbulbs.nl) planten. Daar komt heel wat bij kijken, maar de school heeft het opgepakt, alle voorbereidingen samen met de kinderen getroffen en nu kan het echte handwerk beginnen. Jaap brengt morgen de bolletjes naar Buren, geeft uitleg over de boven- en onderkant van een bol en aan aanwijzingen over het planten. Vervolgens gaan de kinderen aan de slag. Wat een belevenis! Die kinderen vergeten hun hele verdere leven niet meer hoe je bollen moet planten.

Betsy

Met de tijd mee.

Geplaatst op 15-09-2015

met de tijd mee Lees verder...

Pure gezelligheid

Geplaatst op 11-09-2015

Morgenmiddag staan we met een kraam in Otterlo op het meest gezellige festival in de wijde omgeving: Klap van de Molen. Nu denkt u misschien dat ik het zo gezellig vind omdat het in Otterlo is. Dat heeft er echter niets mee te maken. De gezelligheid zit in heel andere dingen. Ik noem er een paar. Er is veel muziek, van de plaatselijke harmonie tot een gelegenheidszanggroep uit Otterlo dat vrolijke bekende en onbekende Franse liedjes zingt. Diverse mensen uit Ede en Otterlo tonen hun artistieke uitingen in dans, tekenen, schilderen, toneelspel enz. De kramen worden bemand door mensen door iets te bieden hebben dat zij zelf gemaakt, geproduceerd of opgekweekt hebben. Iedereen is welkom, er wordt geen entree geheven. Alleen dat laatste aspect zorgt al voor een heel ontspannen sfeer. Geen controleurs, geen kaartjesverkopers, geen bewaakte inrit. Neen, je komt aanrijden op je fiets, parkeert het vehikel tegen de eerste de beste boom en je loopt het terrein op. Je voelt je dan ook heel welkom. En wat je er ook niet vindt zijn de kramen met allerlei verkoopartikelen die je op de braderieën tegenkomt, zoals de sokken, de leren tassen, de prullaria en de tweedehands boeken. Kramen die doorgaans bemand worden door lieden die op alle markten door het hele land staan. Ja, dit Otterlose festival is een uniek evenement, georganiseerd door plaatselijke en Edese kunstenaars en gesteund door vele Otterloërs met twee rechter handen. Wij zijn er morgenmiddag dus ook bij. Mét een kraam vol fleur en kleur. We nemen bloeiende dahlia's-op-pot, begonia's, sterretjes, crocosmias en ander bloeiend tuinspul mee. Maar ook aardappelen van eigen kweek, kleine komkommers, cherrytomaatjes, paprika's en rode en groene pepertjes. En ook nog lekkernijen in glas: appelmoes, confitures, zoetzuur, alles zelf gemaakt van producten die in onze tuin of kas groeien. Het gebeuren speelt zich af op het terrein tegenover Hotel De Sterrenberg, aan de Houtkampweg. Kom genieten en doe mee.

Betsy

Veluwe in de Kunst

Geplaatst op 03-09-2015

Kunstenaar Gerrit van Emous uit Putten exposeert momenteel in de beeldentuin van Galerie Zuid in Harskamp. Ik weet niet hoe lang zijn werk nog te bewonderen is. Als die buitenexpositie onderdeel is van "Veluwe in de Kunst", heb ik nog maar twee dagen de tijd om te gaan kijken. Dus ik moet opschieten, want ik wil zijn werk wel graag zien. Ik ken Gerrit al jaren. Hij heeft een technisch beroep, maar hij is ook erg creatief. Die beide kwaliteiten weet hij in zijn werk en in zijn artistieke uitingen verrassend te combineren. Hij werkt met staal, brons of hout en maakt expressieve en meest grote beelden. Maar hij probeert ook rustig weer nieuwe technieken uit. Ik begrijp dat hij nu met een kettingzaag aan het werk is. Dat is nu niet bepaald een attribuut dat je in verband brengt met kunst. Maar bij Gerrit kun je altijd iets bijzonders verwachten. Zo is hij ook een enthousiaste en gedreven sportieveling. Hij schaatst de Elfstedentocht (al even geleden), beklimt een berg of rijdt per fiets de d'Alpe d'Huez op. Hij zoekt de uitdagingen op vele fronten. Als je bij hem thuis het erf op rijdt, word je meteen geconfronteerd met zijn creaties. Op een groot grasveld staan diverse beelden: hanen, vogels, een schaatser, een uil, een libelle, in ijzer of brons, of als sculptuur. De meeste mensen kennen de Veluwe vooral vanwege het vele natuurschoon en de rust die daarvan uitgaat. De kunst en kunstenaars zijn op de Veluwe echter ook goed vertegenwoordigd. En niet alleen in grote musea als het Kröller-Müller of in de grote steden als Arnhem en Apeldoorn. Aan een simpel binnendoorzandweggetje van Otterlo naar Harskamp vind je Galerie Zuid, altijd verrassend, altijd betaalbare kunst en altijd gratis entree. Zo wordt kunst voor iedereen toeganklijk. Info: http://www.galeriezuid.nl en http://www.emous.nl

Betsy